02.07.2020 Chemex

Miałem pisać o metodach zaparzania kawy. Wiemy już o trzeciej fali kawowej, dziś kawy z metod przelewowych można napić się w kawiarniach (niestety nie w każdej). Jedną z metod przelewowych jest Chemex. Tu o Chemeksie Maciej Duszak:

Chemex jest sexy i napar z Chemexu jest sexy. Speciality Coffee Asociation radzi by do metod przelewowych stosować dozę 6 gramów kawy na 100 ml wody, dlatego dziś parzyłem dla siebie Gwatemalę Huguetenango w dozie 12 gramów na 200 ml wody, ziarno było wypalone nieco ciemniej (jak do Espresso), ale nic nie broni temu by parzyć te ziarna (raczej przemiał) w metodach przelewowych, więc i w Chemeksie. Napar z Chemexu jest delikatniejszy w smaku niż z Dripa (o którym napiszę już nie długo), może się kojarzyć z naparem herbacianym, niektóre gatunki mogą kojarzyć się z herbatą która zwie się Earl Grey. Ja jeszcze nie trafiłem, ale trafiam ciągle na aromaty owoców. Bardzo lubię Chemex, tu dużo łatwiej wyczuć aromaty zawarte w naparze niż np. w Dripie. Polecam ten sposób, nie dość że zaparzycie w nim pyszny napar to świetnie wygląda na półce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *