15.07.2020 AeroPress

Cały świat oszalał na punkcie tego narzędzia do parzenia kawy. Początkowo wydawał mi się nie potrzebnym narzędziem, napar wychodził zeń średnio dobry. Potem wymyśliłem przepis i kawa wychodzi prima sort, mogę polecić:

Ziarna mielimy na piasek (ustawienie na młynku Comandante to 25 kliknięć), dokładnie 20 gramów. następnie w metodzie nie obróconej wyjmujemy tłok, wkładami filtr w sitko i przykręcamy sitko do wylotu, następnie przelewamy filtr wodą lejemy do środka głównej części AeroPress’u by go wygrzać, lejemy po filtrze by napar nie smakował papierem.

Kiedy filtr będzie już przelany, a cała woda przesączy się przez filtr i wyląduje (np. w zlewie) w serwerze (patrz lewe zdjęcie powyżej, ów czarny element pomaga przeciskać napar do pojemników, do wylotu których do których nie zmieści się końcówka (czyli sitko), zdjęcie po prawej pokazuje wnętrze AeroPress’a wraz z zamontowanym sitkiem w którym to jest filtr). Lejemy doś 200 gramów wody, mieszamy 10 sekund, a następnie zatykamy wejście tłokiem (by woda którą wlaliśmy, a która parzy teraz przemiał z ziaren kawy nie uciekła).

Następnie po jakichś 5 minutach obracamy w ręku z aeropress’em by wymieszać zawartość i delikatnie ciśniemy (do takiego czajniczka jak mój potrzebne jest użycie tego czarnego elementu (patrz wyżej) by ustabilizować AeroPress w czasie przeciskania naparu. Sama metoda jaką jest AeroPress jest jedną z trzeciofalowych metod parzenia, jest jedną z najpopularniejszych metod i nawet Panowie z kanału European Coffee Trip nakręcili film o tej metodzie i o tym narzędziu.

Jeśli chcecie rozpocząć przygodę z Speciality Coffee to radziłbym zacząć od AeroPress’a, skorzystajcie z mojego przepisu, a zrozumiecie cóż takiego jest w tej metodzie że szaleje na jej punkcie cały świat. Poniżej pokażę Tima Wendelboe który pokaże Wam jak parzyć kawę za pomocą tego narzędzia, tej strzykawy. To Tim zorganizował pierwsze W.A.C. (World AeroPress Championship) mistrzostwa świata w parzeniu za pomocą AeroPressa w swojej kawiarni w Oslo (Grüners gate 1, 0552 Oslo, Norwegia).

Co roku mistrzostwa krajowe i tacy którzy zwyciężą mistrzostwa krajowe jadą na mistrzostwa międzynarodowe (W.A.C.). Nagrodą dla zwycięzcy mistrzostw międzynarodowych jest wycieczka na plantację kawy. W 2016 roku Mistrzem Świata jest Filip Kucharczyk, a rok po nim w 2017 roku Mistrzynią zostaje Paulina Miczka, ale przed nimi był ktoś jeszcze z Polski ale za Chiny Ludowe nie mogę tego nigdzie znaleźć, podpowiedzi proszę zamieszczać w komentarzu.

Polecam AeroPress przepisów na parzenie kawy w tym ustrojstwie jest tyle ile jego użytkowników, a może jeszcze więcej, dołącz do nas.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *